Obilježena 26. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Varaždin breg – Banjščina

95

Polaganjem vijenca kod spomen križa u Novom Marofu te prigodnim okupljanjem u maloj dvorani Kulturnog centra ‘Ivan Rabuzin’ u srijedu je u Novom Marofu obilježena 26. obljetnica oslobođenja vojnog skladišta Varaždin breg – Banjščina i početka borbenih aktivnosti 3. bojne 104. brigade Hrvatske vojske.

Jedan od zapovjednika oslobađanja vojnog skladišta na Banjščini, Dragutin Smoljanec, u svom je govoru naglasio da o događanjima na Banjščini svakako ima materijala za napisati knjigu koja bi mladima približila sve ono što se događalo tih dana. Ujedno je najavio i inicijativu da branitelji grada Novog Marofa obilježavaju svoj dan.

– Da li bi to bio dan kada je oslobođena Banjšćina ili neki drugi dan manje je važno, ali svaki bi branitelj bio ponosan da branitelji ovog grada dobiju svoj dan po uzoru na druge gradove. Branitelji Novog Marofa dali su svoj veliki doprinos u Domovinskom ratu i na to moramo biti izuzetno ponosni– naglasio je Smoljanec.

Predložio je stvaranje inicijativnog odbora, a zatražio je pomoć od gradonačelnika i Grada Novog Marofa u financijskom i organizacijskom smislu.

Gradonačelnik Siniša Jenkač, složio se s inicijativom, ali i stavom da mladi danas trebaju znati što više o Domovinskom ratu.

– Sve dalje, nažalost, sve se manje spominju neki događaji i zato mi moramo biti čvrsti u obilježavanju prigodnih datuma. Svi moramo osobno raditi na tome da to sve zapišemo i prenosimo sjećanja na generacije iza nas. Ako to nećemo činiti stvari će polako padati u zaborav – istaknuo je u svom govoru Jenkač.

Osim toga, nastavio je, još uvijek ima onih koji žele izjednačiti agresora i žrtvu.

– Nažalost, još uvijek ima silnica koje žele izjednačiti agresora i žrtvu i borimo se i morat ćemo se boriti za istinu o Domovinskom ratu. Zadatak svih nas, posebice vas koji ste sudjelovali u osvajanju Banjšćine, i kasnije tijekom Domovinskog rata, je da govorimo o tim događanjima. Osvajanje Banjščine donijelo je znatnu količinu teškog naoružanja koje je značajno ojačalo našu vojsku – zaključio je Jenkač.

Prije prigodnog okupljanja predstavnici Grada Novog Marofa, javnih ustanova te udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata zapalili su svijeće kod spomen križa u Novom Marofu.

Podijeli objavu