Potpisivanje ugovora s potpredsjednikom Vlade

U Gradu Novom Marofu u četvrtak su potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te gradonačelnik Siniša Jenkač potpisali Ugovor o dodjeli sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda za 2017. godinu. Sastanku je nazočio i član uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić.

Riječ je ukupnom iznosu oko 336.000 kuna odnosno o sufinanciranju izmjena prostornog plana u iznosu oko 93.000 kuna, sufinanciranju uređenja igrališta u centru grada s iznosom od 98.000 kuna te pomoći u asfaltiranju nerazvrstanih cesta ukupne vrijednosti više od pola milijuna kuna, a koje Ministarstvo sufinancira sa 145.000 kuna.

„Ovo je dobra praksa koju Ministarstvo graditeljstva provodi i ministar Štromar nastavlja. Nadam se da će i u 2018. biti ponovno takvih natječaja za koje se pripremamo i na koje ćemo se javiti. Mogu samo izraziti zadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom graditeljstva, ali i kompletnom Vladom i ministarstvima koja su sufinancirala razne projekte na području grada Novog Marofa. Oko 3 milijuna kuna je ukupni iznos pomoći našim projektima kroz razna ministarstva, od graditeljstva i regionalnog razvoja do unutarnjih poslova i kulture. Konačno imamo Vladu koja promišlja da razvoj kreće od lokalne samouprave, da je decentralizacija vrlo važna jer smo mi na lokalnoj samoupravi oni koji prvi komuniciramo s građanima“, rekao je gradonačelnik Jenkač te najavio aktivno praćenje i prijavljivanje projekata na buduće natječaje ministarstava.

Potpredsjednik Vlade je istaknuo da se krajem godine pomaže gradovima i općinama koji su radili komunalne projekte, ali nisu mogli zaokružiti financijsku konstrukciju. „Uglavnom je to komunalna infrastruktura, ali velik dio se koristi i za predškolsku dob, za uređenje vrtića, osnovne i srednje škole. Iduće godine možda neće biti takvih pritiska na centralnu državu jer će općine i gradovi dobiti više sredstava. Drago mi je da smo uspjeli progurati projekt decentralizacije, da oni s manjim prihodima dobiju određena sredstva za bolji standard građana. Evo Grad Novi Marof imat će za 12 milijuna kuna veći proračun što se tiče poreza na dohodak, s ove godine 15 milijuna kuna to raste na 27 milijuna kuna“, kazao je Štromar.

Potpredsjednik Vlade i član Uprave Hrvatskih cesta s gradonačelnikom Jenkačem obišli su trasu buduće istočne obilaznice grada Novog Marofa. Prema najavama gradnja bi trebala početi 2019. godine. „Vrijednost cijelog projekta je preko 52 milijuna kuna. Sad se završava projektna dokumentacija, a početak radova očekuje se 2019. godine. To je jedan od bitnih projekta u Varaždinskoj županiji koji će se realizirati u razdoblju do 2021.“, najavio je Leverić.

Gradonačelnik je istaknuo da se na ovom projektu intenzivno radi godinama. „Projekt je sada u visokoj fazi, ima svoju lokacijsku dozvolu, radi se punom parom. Iduće godine kreće se u otkup zemljišta i nadam se da će izgradnja biti u 2019. godini, godini velikih investicija u Novom Marofu. Tu je i projekt državne ceste D24, zapadnog ulaza u Novi Marof, Pece-Mađarevo i nastavak Mađarevo-Novi Marof. Iduće godine završavamo pripremne radove i natječaje, a 2019. kreću radovi. Također mogu najaviti da se državna cesta D22 Možđenec-Sudovec iduće godine otvara za teretni promet. To je dobra vijest za naše poduzetnike“, rekao je gradonačelnik Jenkač pri obilasku buduće trase istočne obilaznice grada Novog Marofa.