Dani službenice Božje Marice Stanković

U petak 27. listopada u župnoj crkvi svetog Vida i svetog Jurja u Madžarevu voditelj i urednik na Radiju Marija Petar Bilobrk održao je predavanje o dnevničkim zapisima službenice Božje Marice Stanković i njezinoj suradnji s blaženim kardinalom Alojzijem Stepincem. Ovim zanimljivim predavanjem započeli su IV. Dani službenice Božje Marice Stanković u organizaciji Župe Madžarevo, inače rodnoj župi oca Marice Stanković.

Marica Stanković je, moglo se čuti na predavanju, jako puno pisala. Počela je još kao djevojka, a nastavila i kasnije kao učiteljica. Naime, školovala se kod sestara milosrdnica, a nakon završene Učiteljske škole radila je kao učiteljica u Sračincu i Donjoj Voći, a nakon Više pedagoške akademije predavala je u Podravskoj Slatini, Čakovcu, Gračacu, Kutini te od 1935. i u Zagrebu.

Uz posao u školi, sudjeluje u radu orlovske i križarske organizacije. Blisko surađuje s blaženim Ivanom Merzom, a od 1930. do 1945. godine predsjednica je križarica. Uređuje glasilo “Za vjeru i dom”, piše članke, putuje, organizira, razgovara, drži predavanja i govore. 1938. godine osnovala je svjetovni institut “Suradnice Krista Kralja”.

No, na sebe je posebnu pažnju, pogotovo tadašnjih vlasti, skrenula na skupu prosvjetnih djelatnika 2. 6. 1945. godine kada javno ustaje u obranu nadbiskupa Alojzija Stepinca. Uhićena je 1. 9. 1947. godine, na suđenju je odbacila sve političke optužbe i zasvjedočila svoju odanost Kristu i Crkvi. Osuđena je na pet godina zatvora u ženskom logoru u Slavonskoj Požegi. Izdržala ih je u cijelosti!Marica Stanković je iz požeškog zatvora izašla 1952. godine, a 1955. je završila svoj dnevnički zapis. Zbog društvenih okolnosti taj je dnevnički zapis iz tiska izašao tek 2000. godine. Iako je svaki dio dnevničkih zapisa lijepo napisan, na Petra Bilobrka jedan dio je ostavio poseban utisak.

Marica Stanković je umrla na glasu svetosti u Zagrebu 8. 10. 1957. godine. Njezin grob se nalazi na 57. polju Mirogoja. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otvorio je 16. 11. 2006. proces za njezinu beatifikaciju i objavio da se Marica Stanković može nazivati službenicom Božjom.

Drugog dana događanja u Župnoj je crkvi sv. Vida i sv. Jurja u Madžarevu održan koncert duhovne glazbe u čast službenice Božje Marice Stanković. Koncert je riječima dobrodošlice otvorili sumadžarevski župnik Vjekoslav Vidačak i gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač. Duhovnu glazbu te pučke napjeve i narodne duhovne popijevke izveli su zborovi i vokalni sastavi s prostora Varaždinske i Bjelovarsko-križevačke biskupije te Zagrebačke nadbiskupije: Zbor “Kraljica mira”, Zbor “Madžarevo”, Klapa “Marof”, Zbor mladih “Sveti Dominik”, Zbor “Trinitas”, Klapa “Brestje”, Ženski vokalni ansambl “Pastirice”, Zbor maldih “Beate”, Klapa “Lucerne”, Trio “Verse” i Zbor “Sv. Marije Magdalene”. Posebna gošća koncerta bila je bečka mezzosopranistica Sandra WighHraščanec. Misli je Marice Stanković tijekom koncerta interpretira Ljiljana Bogojević, akademska glumica Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina.