Čiselsko proštenje v Remetincu

U Remetincu kraj Novog Marofa ovog je vikenda održano Čiselsko proštenje, tradicionalna vjerska, kulturna i zabavna manifestacija koja se odvija uz štovanje Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice, Majke Božje Čiselske. Organizatori su KUD Remetinec i novomarofska gradska Turistička zajednica, a pokrovitelj Grad Novi Marof.

– Već godinama njegujemo ovu tradiciju proslave blagdana Majke Božje Čiselske, a ove je godine sve još i svečanije, budući da obilježavamo 550 godina prvog pisanog spomena o crkvi u Remetincu. Riječ je o najstarijoj sačuvanoj građevini na ovom području i od velikog je značaja za naš kraj – pojasnio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Već tradicionalno, subotnje poslijepodne bilo je ispunjeno pjesmom i plesovima iz raznih krajeva Hrvatske. Na ovogodišnjoj 18. Smotri folklora, uz domaći KUD Remetinec, nastupili su KUD-ovi iz Cvetlina, Križevaca, Hrašćine i Beletinca. U kasnim večernjim satima program je nastavljen koncertom Lidije Bačić i glazbenog sastava Time out.

Čiselsko proštenje svake godine okupi brojne vjernike, ali i ostale posjetitelje koji dolaze ne samo iz svih dijelova naše županije, već i iz drugih dijelova Hrvatske, pa i inozemstva.

– Proštenje i svi događaji vezani uz njega značajni su i za turističku, ali i općenito za promociju Novog Marofa, jer su među prve tri najznačajnije aktivnosti koje provodi naša turistička zajednica – rekao je Jenkač.

Sadržaja nije nedostajalo ni u nedjelju. Održan je tradicionalni 7. Remečki sejem te Dječja smotra folklora, uz nastupe mladih članova osam kulturno-umjetničkih, odnosno folklornih društava. Dodajmo i da je Anđelko Koščak, rektor Nadsbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, u četvrtak održao predavanja na temu „Duhovna i povijesna vrijednost Remetinca kroz 550 godina“. Ovogodišnje Čiselsko proštenje završit će u nedjelju, 8. listopada, Vinskom cestom Kališće – Cicelj.

O povijesti crkve Blažene Djevice Marije Kraljice sv. Krunice

Počeci sakralnog objekta u Remetincu nisu u potpunosti razjašnjeni pa se osnutak samostana vezuje uz pavline, templare i franjevce, ali izgledno je kako je samostansku crkvu 1467. godine počeo graditi Zagorski grof Ivan Vitovec od Grebengrada. Današnja župna crkva građena je krajem XV. i početkom XVI. stoljeća u kasnoj gotici. Samostan izgrađen u gotičkom izričaju nažalost nije očuvan, ali nasreću jedan trakt istog samostana pretvoren je u današnji Župni dvor. Od vrijedna sakralnog inventara vrijedi spomenuti da se danas u crkvi nalazi ukrašena barokna propovjedaonica iz 1708. godine, dar obitelji Patačić. Posljednja u nizu, ovaj put sustavna sanacija i restauracija župne crkve Blažene Djevice Marije Kraljice sv. Krunice započela je 1991./1992. godine te traje i danas.