NO – Otvorena izložba „Mladen Genc – ratni fotozapisi“

U holu Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu u srijedu je, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, Grada Novog Marofa i Državnog arhiva Varaždin, otvorena izložba „Mladen Genc – ratni fotozapisi“.

Izložba je nastavak aktivnosti Državnog arhiva u Varaždinu na prikupljanju i prezentaciji arhivskog gradiva o Domovinskom ratu te je, nakon varaždinske Palače Herzer, Dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću te Galerije „Oluja 95.“ na Kninskoj tvrđavi za Dan Domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja, stigla i u Novi Marof.

Ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja podsjetio je da su državni arhivu uz prošlogodišnju 25. obljetnicu početka Domovinskog rata odlučili pojačati aktivnosti na prikupljanju građe iz tog vremena.

U svojim zbirkama imamo razmjerno malo gradiva iz Domovinskog rata i pozvali smo građane da nam ga ili doniraju ili donose na digitaliziranje. A Genc nam je donio više od tisuću fotografija i nesebično stavio na raspolaganje. Na izložbi je nešto više od stotinu fotografija koje prate put Mladena Genca kroz sva hrvatska ratišta gdje je događaje bilježio srcem dragovoljca i profesionalnošću novinara“, rekao je Hrelja.

Velečasni Josip Pavlek, župnik u Remetincu i sudionik ratnih dana, zahvalio je braniteljima na njihovoj žrtvi u Domovinskom ratu.

Prisjećam se svih tih trenutaka u toj nevolji koja je zadesila našu Hrvatsku. Vi ste ponos bili onda, budite i danas“, poručio je velečasni Pavlek.

Zahvalu je uputio i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Zahvala ide svima koji su doprinijeli dolasku izložbe u Novi Marof i poziv svima da dođu pogledati izložbu, posebno nastavnicima i djeci koji ju mogu iskoristiti za sat povijesti o Domovinskom ratu, o stradanjima hrvatskog naroda. Važno je napomenuti poveznicu između Crkve i naroda. Iz povijesti možemo naučiti da je hrvatski narod opstao zahvaljujući Crkvi. Moramo se sjećati svih onih koji su poginuli. Moramo i zahvaliti autoru što je imao viziju i snagu da s fotoaparatom u ruci zabilježi te događaje da se nikad ne zaborave“, rekao je gradonačelnik Jenkač, a izložbu je otvorio državni tajnik u Ministarstvu obrane general Zdravko Jakop.

Zahvaljujem organizatorima na upornosti da svima nama još jedanput pokažu i da shvatimo u kojoj situaciji je Hrvatska bila 90-ih, koliko je energije bilo potrebno da se stane na branik domovine, koliko smo bili spremni žrtvovati se. Moramo u sebi naći dodatnu energiju da bi sve to danas prenijeli na našu djecu. Više od 8 tisuća vojnika dalo je život, 1500 još se uvijek vode kao nestali, a više od 6 tisuća civila je stradalo. I svi oni zaslužuju da ih se sjetimo“, kazao je general Jakop otvarajući izložbu „Mladen Genc – ratni fotozapisi“.

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu izložba se može razgledati do 13. rujna nakon čega će biti postavljena u dvorcu Trakošćan.