Dan poduzetnika Grada Novog Marofa 2013.

Grad Novi Marof je u petak, 1. ožujka 2013. godine u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ organizirao četvrti  po redu „Dan poduzetnika Grada Novog Marofa“.
Na skupu je nazočilo stotinjak gospodarstvenika s područja našeg grada, brojni drugi uzvanici iz gospodarskog, društvenog i javnog života Grada i Županije, kao i gosti iz resornih ministarstva i institucija.
Među njima bili su potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, saborska zastupnica Natalija Martinčević, župan Varaždinske županije Predrag Štromar sa zamjenicima Blankom Glavicom-Ječmenicom i Milanom Pavlekovićem, predsjednik Hrvatske narodne stranke Radimir Čačić i dr.
Bila je to dobra prigoda za međusobno informiranje, razmjenu mišljenja, još potpunije upoznavanje s problemima s kojima se u svakodnevnom radu, u uvjetima dugotrajne recesije, susreće naše gospodarstvo.
Gradonačelnik Darko Hrenić u svom se govoru posebno osvrnuo na  poduzetničke zone na području Grada i nano-laboratorij, odnosno tvornicu poluvodiča koja bi pokrivala tržište jugoistočne Europe. Ističe kako je važno je da je definirana njezina lokacija, a to je Novi Marof. Ali, naravno, dug je put do realizacije, a vrijednost takve tvornice je 160 milijuna kuna. Ovaj se projekt kandidira prema EU fondovima, a pomoć Ministarstva gospodarstva je neminovna. Također, vrlo je važno spomenuti da bi kod takvog projekta vlasnik bio Grad Novi Marof.
Nakon pozdravnih riječi domaćina gradonačelnika Darka Hrenića, prisutnima se obratio  župan Predrag Štromar koji je napomenuo je kako je ovaj Dan poduzetnika  potreban  jer takvi događaji rađaju nove ideje i prijedloge koji mogu pokrenuti gospodarstvo. Župan je čestitao onim tvrtkama i obrtima koji su preživjeli prethodne tri godine.
I ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak osvrnuo se na trenutnu tešku situaciju, pojasnivši da su u boljoj situaciji ona poduzeća koja su radila na podizanju konkurentnosti i podizanju svog tržišnog udjela. Iskazao je optimizam skorašnjim ulaskom u Europsku uniju, istaknuvši da je jedino rješenje uvijek truditi se te biti bolji i konkurentniji.
Posebnu su pažnju i pozornost privukli članovi vodstva klastera poluvodičke industrije „SEMICRO“: predsjednik klastera Željko Holik, diplomirani inženjer Josip Turković i profesor doktor znanosti Petar Biljanović s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te gosti s Instituta Ruđer Bošković: doktori znanosti Mile Ivanda i Branko Šantić, koji su nakon uvodnih obraćanja gradonačelnika, župana i ministra gospodarstva, prezentirali projekt Centar za nanotehnologiju u Novom Marofu i objasnili građanima u čemu je njegova važnost i značaj.
Gospoda su naglasila kako vjeruju i nadaju se da će projekt Centar za nanotehnologiju biti prepoznat od strane svih mjerodavnih institucija te da će narednih godina obogatiti ovaj kraj intelektualno i gospodarski, budući da je nano-tech tvornica u Hrvatskoj nužan element za budući tehnološki razvoj Hrvatske, za zadržavanje Hrvatske tehnološke kompetitivnosti i stvaranje poslova s visokom dodanom vrijednosti.
Na kraju svih izlaganja, uzvanici su obišli Info centar s info točkama, gdje su se predstavili Varaždinska županija i AZRA, Grad Novi Marof, Hrvatski zavod za zapošljavanje-Područna služba Varaždin, FINA, HGK Varaždin, Razvojna agencija Sjever-DAN, VABA d.d., Zagrebačka banka d.d., Societe Generale-Splitska banka d.d. i HYPO ALPE-ADRIA BANK d.d, Udruženje obrtnika Novi Marof.
Download prezentacija: