Dan poduzetnika Grada Novog Marofa 2011.

Društveni dom u Remetincu po drugi puta bio je mjesto okupljanja većeg broja gospodarstvenika s područja Grada  koji su došli na Dan poduzetnika Grada Novog Marofa. Bila je to prilika za međusobno informiranje, razmjenu mišljenja, potpunije upoznavanje s problemima s kojima se u svakodnevnom radu, u uvjetima recesije, susreće naše gospodarstvo kao generator ukupnog razvoja.

Kako je naglasio gradonačelnik Darko Hrenić, na području Novog Marofa djeluje oko 140 pravnih osoba iz različitih područja djelatnosti, 251 obrtnik, a sveukupno je zaposleno oko 3000 radnika. Problemi koji muče novomarofske poduzetnike također su prisutni na području Županije, a broj nezaposlenih u daljnjem je porastu. Županijska pomoć gospodarstvu nije onakva kakva bi trebala biti, a. jedan od osnovnih razloga je pad proračunskih prihoda, istaknuo je župan Predrag Štromar.

4409288369952516_dan_poduzetnikaa

Na skupu su prezentirani programi, mjere i aktivnosti koje mogu doprinijeti zajedničkom iznalaženju rješenja za brži izlazak iz krize. Agencija za razvoj Varaždinske županije provodi niz programa i projekata kojima nastoji pomoći poduzetnicima, odnosno osigurati im financijska sredstva kroz predpristupne fondove Europske unije. No, još uvijek je taj iznos daleko manji od mogućeg, posebice na državnom nivou, naglašeno je na skupu. Također, prezentiran je podatak da je više od 400  milijuna kuna osigurano je za poticanje malog i srednjeg poduzetništva u ovoj godini u proračunu Ministarstva gospodarstva, a što su prihvaćanjem Operativnog plana odobrili i članovi Vlade Republike Hrvatske na svojoj prošlotjednoj sjednici. Što se tiče predpristupnih fondova, od vlade do lokalne samouprave, svi trebaju odraditi svoj posao, istaknula je Dubravka Flinta, načelnica odjela za Nacionalni fond pri Ministarstvu financija. Tako je , prema podacima, Varaždinska županija  na trećem mjestu u Hrvatskoj prema iskorištenim sredstvima.
8018455246788519_dan_poduzetnika_sudionici

Iznos od 45 milijuna kuna osiguran je za provedbu IPA programa u svrhu pripreme poduzetnika za korištenje strukturnih fondova i svega što ih očekuje ulaskom u Europsku uniju. Najveći dio sredstava su bespovratne potpore malim i srednjim poduzetnicima, i to onima koji su u protekloj godini pozitivno poslovali bez dugovanja prema državi i zaposlenicima, te se upravo iz tog razloga, istaknuto je, Varaždinska županija može nadati određenim iznosima.

Uz brojne podatke, savjete i informacije koje su bile prezentirane prisutnima, ipak će na kraju ostati najviše u sjećanju pitanja jednog novomarofskog poduzetnika: što će država poduzeti u vezi plaćanja obaveza poduzetnika i kada će poduzetnici moći naplatiti svoja potraživanja.

Download prezentacija: 

Dan poduzetnika Grada Novog Marofa 2011. – Šansa za poduzetne

Usluge Hrvatske obrtničke komore članovima kao pomoć u poslovanju


Pretpristupni program IPA i EU fondovi

Regionalni razvoj i poduzetništvo

Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2011. godinu

NPPZ za 2011. i 2012. te stanje nezaposlenosti i zapošljavanja

Stanje u obrtništvu Varaždinske županije

Uloga, aktivnosti i usluge HGK Županijske komore Varaždin za gospodarski razvoj