Predstavljanje monografije „Novi Marof, nekad i danas“

U organizaciji Grada Novog Marofa i Turističke zajednice Grada Novog Marofa u subotu je u Kulturnom Centru Ivan Rabuzin održano predstavljanje monografije „Novi Marof, nekad i danas“. Pred velikim brojem uzvanika monografiju je predstavila njena urednica Madeleine Kukec, magistra edukacije povijesti te magistra muzeologije i upravljanja kulturnom baštinom.

Govoreći o monografiji pojasnila je da se sastoji od dva dijela. Prvi dio općenito govori o svim naseljima na području grada te općenitim značajkama, prirodno-društvenim karakteristikama, etnografskim značajkama kao i značajnijim stvarima o gradu Novom Marofu.

U tom dijelu može se naći mnoštvo podataka o autohtonim biljkama i životinjama, povijesnim značajkama ovog kraja kao i tradicijskom graditeljstvu. Također, tu su i podaci o udrugama i sportskim klubovima za koje postoje pisani tragovi još iz vremena od kada se počela voditi arhiva pa sve do danas“ – kazala je Kukec.

Drugi dio monografije donosi popis sva 23 naselja u gradu Novom Marofu. Svako naselje ima svoje mjesto u monografiji kao i veliki broj podataka. Riječ je o podatcima poput onih za poznate osobe koje su rođene i živjele na području grada. Zatim su pobrojani i povijesni i arheološki predmeti koji potječu iz nekog od naselja, a nalaze se ili u nacionalnom ili gradskim muzejima.

„Definitivno nije pitanje hoće li svi Novomarofčani pročitati ili uzeti ovu knjigu u ruke, ali svako bi domaćinstvo u Novom Marofu trebalo imati ovu knjigu“ – zaključila je Kukec.

Monografija je pripremana i rađena gotov godinu i pol dana. Na njenoj izradi sudjelovalo je 25 osoba i ono što je jako važno za napomenuti je da su ti ljudi uložili veliki broj sati volonterskog rada. Iza ove monografije stoji jako puno posla od izbora i restauriranja fotografija, izrade novih fotografija, lekture, recenzije, do istraživanja.

Upravo svim onima koji su radili na izradi monografije, a posebice onima koji su kao volonteri uložili puno truda i slobodnog vremena, posebnu zahvalu upućuje gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Zadovoljan je što grad Novi Marof konačno ima reprezentativni povijesni dokument koji na jednom mjestu pokazuje povijesno bogatstvo i vrijednost ovog kraja.

„Nesumnjivo je da bi se ova knjiga trebala naći na polici u svakom domu u Novom Marofu. Podsjetnik je to svima nama na nekadašnji način života, a ujedno dobivamo neke odgovore tko smo to mi i odakle dolazimo. Da imaš budućnost moraš znati, voljeti i poštovati svoju prošlost“ – rekao je gradonačelnik Jenkač. Za monografiju se nada da će završiti u što većem broju ruka mladih kako bi upravo te generacije doznale kakav je nekada bio život u Novom Marofu.

U predstavljanju monografije sudjelovao je i recenzent vlč. mr. Anđelko Košćak. On je na predstavljanju ukratko prošao kroz sadržaj cjelokupne monografije. Inače, vlč. Košćak jedna je od najpozvanijih osoba koja može govoriti o povijesti grada Novog Marofa budući da je i sam autor mnogih djela koja govore upravo o povijesti grada. Košćak je ujedno pohvalio sve koji su bili dio tima koji je radio na monografiji.

„Objavljivanje monografije „Novi Marof, nekad i danas“ velika je stvar za grad Novi Marof i njegove mještane“ – zaključio je Košćak.

Nakon predstavljanja monografije otvorena je i prigodna izložba o prošlosti i sadašnjosti Novog Marofa.

podijeli: